Sider

onsdag 27. oktober 2010

Hvorfor unngå parabener?

Hos AlphaDog.no er vi opptatt av miljøvennlige produkter og produkter som er naturlige og ikke skader dyrene våre. Vi fører blant annet Happy Tails Spa med shampo og pelspleieprodukter som er frie for parabener, men hva betyr egentlig dette?



Parabener er kjemisk sett alkylestere av p-hydroxybensosyre. Stoffene brukes som konserveringsmidler i kosmetikk, pleieprodukter (kremer, såper, våtservietter og lignende) og legemidler. Enkelte parabener er også tillatt brukt til konservering av mat. Parabener er svært utbredt; om lag 80 prosent av alle kosmetikk- og pleieprodukter inneholder parabener. (kilde: grønn hverdag)

Parabener som brukes i kosmetikk og pleieprodukter:

Methylparaben
Sodium Methylparaben
Ethylparaben
Propylparaben
Isopropylparaben
Butylparaben
Isobutylparaben

Parabener står på EUs liste over mulige hormonforstyrrende stoffer. Slike stoffer kan påvirke mennesker og dyr ved at de etterligner, øker eller hemmer effekten av naturlige hormoner i kroppen. Effekten av slike stoffer har vi sett i dyreriket i lang tid, og det finnes flere veldokumenterte skadevirkninger av hormonforstyrrende stoffer på dyr i miljøet. 

Norske og europeiske ekspertkomiteer har ved flere anledninger vurdert om parabener er trygge å bruke som konserveringsmidler i kosmetikk. I 2005 konkluderte EUs Vitenskapskomité for kosmetikk (SCCP) med at de ikke kan gå god for sikkerheten til fire parabener: Propylparaben, Isopropylparaben, Butylparaben og Isobutylparaben. Methyl- og ethylparaben anså de som trygt. Den norske Vitenskapskomiteen for Mattrygghet (VKM) kom til samme konklusjon i en risikovurdering publisert i juni 2006. SCCP kom med en ny risikovurdering i 2006, men konklusjonen var den samme: Methyl- og ethylparaben er trygt å bruke, de andre må vurderes nøyere. EU har imidlertid oppført alle parabener på listen over mistenkte hormonforstyrrende stoffer, noe som antakelig vil føre til økt fokus på alle parabenenes mulige hormonforstyrrende effekter.

Legemidler
Statens Legemiddelverk vurderte våren 2007 om propylparaben, butylparaben og isobutylparaben er trygt å bruke i legemidler til spedbarn. På bakgrunn av foreliggende data valgte Legemiddelverket å fraråde langvarig bruk (over uker, der nytten ikke overstiger en mulig risiko) av legemidler som inneholder de nevnte parabenene.

Parabener kan gi allergi, i likhet med de fleste andre konserveringsmidler som benyttes i kosmetikk og pleieprodukter. Allergiske reaksjoner fra parabener er sjelden på frisk hud, men kan forekomme på eksemhud. (kilde: grønn hverdag)

ØNSKER du å bruke produkter uten parabener til deg selv (shampo, kremer o.l.) kan du ta en titt innom greenspirit.no  og ønsker du å skåne kjæledyret ditt for disse stoffene kan du bytte ut den gamle hundeshampoen med en av Alpha Dogs parabenfrie shampoer med kun naturlige ingredienser. Du kan til og med få en tester gratis så prøv det ut nå!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar